Fókuszban a fogyatékossággal élő gyermekek

December 3 a fogyatékos emberek világnapja. Ezen a napon szeretnéné felhívni a figyelmet a fogyatékossággal élő gyermekekre és családjaikra, akik a jelenlegi járványhelyzet egyik leginkább sérült csoportjai közé tartoznak.

Vékony Katalin2020. december 03.
Kategória: 

Az ENSZ 1992-ben december 3-át a fogyatékos emberek világnapjává nyilvánította, ezzel próbálva ráirányítani a társadalom figyelmét a fogyatékossággal élő emberek problémáira. Nemzetközi statisztikák alapján minden tizedik embert érint ez a földön.

Ezen a napon a Rejtett Kincsek Down Egyesület és a Csodavár Alapítvány szeretné felhívni a figyelmet a fogyatékossággal élő gyermekekre és családjaikra, akik a jelenlegi járványhelyzet egyik leginkább sérült csoportjai közé tartoznak. Az elmúlt időszakban hónapok estek ki fejlesztésükből, amely nagymértékben ronthatja későbbi életminőségüket, befolyásolhatja sikeres társadalmi integrációjukat.

Fájó, hogy a fejlesztések mellett azok a programok sem tudtak megvalósulni, melyek a fogyatékossággal élő gyermekek társadalmi elfogadását hivatottak elősegíteni. Elmaradtak a családi rendezvények, szülő klubok, érzékenyítő programok, közös ünnepek. Értő gondoskodásunkkal, támogatásunkkal kevesebb lehetőségünk volt a családokat segíteni ezen az amúgy is sokszor nagyon nehéz, megterhelő időszakban.

Kiemelten fontosnak érezzük, hogy nemcsak ezen a napon, hanem a mindennapokban is fordítsunk figyelmet a fogyatékossággal élő gyermekekre és családjaikra, segítsük, támogassuk őket ebben az időszakban is.

Mi abban hiszünk, hogy minden gyermek számára egyenlően biztosítanunk kell a boldog gyermekkor és a kiegyensúlyozott, magabiztos felnőtt élet lehetőségét. Meggyőződésünk, hogy mindenki tehet az esélyegyenlőség és a befogadó társadalom megteremtéséért. Toleráns, sokszínű közösséget építünk, amelynek megbecsült és elismert tagja lehet minden ember.

A Csodavár Alapítvány a közösségi médiában, a családokkal együttműködve elindította a #csodatteszel kampányát, amely a  https://csodavarak.hu/tamogatas linken érhető el.