Határtalan lendületben a fogyatékossággal élő gyermekekért

Az egy éven át tartó időszaknak csak egyik eleme volt hétvégi szülői fórum, ahol többek között a Therasuit, a Giger MD, valamint a Biofeedback terápiát láthatták testközelből a fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülők.

Vékony Katalin2019. december 16.
Kategória: 

Fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülők látogatottak el a kassai Centrum Liberta egészségfejlesztő központba, ahol innovatív egészségügyi ellátásokkal ismerkedhettek meg a Rejtett Kincsek Down Egyesület és a szlovák egészségközpont által szervezett „Koragyermekkori intervenció a határ két oldalán” című program keretében.

Magyarországon és Szlovákiában is egyre több kisgyereknek lenne szüksége korai fejlesztésre, erre azonban nem mindenkinek van lehetősége. Ezen segít a Rejtett Kincsen Down Egyesület, valamint a Centrum Liberta egészségügyi és gyógypedagógus szakemberei által megálmodott terv, melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogat. Az egy éven át tartó időszaknak csak egyik eleme volt a hétvégi szülői fórum, ahol többek között a Therasuit, a Giger MD, valamint a Biofeedback terápiát láthatták testközelből a fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülők, emellett a gyógypedagógus szakemberek Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4 periféria területén végeznek szűrést a 0-6 éves korosztály számára, és tartanak tanácsadást rendszeresen.

Kisari Károly, a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke a rendezvényen elmondta: „a szervezet számos nemzetközi programban vesz részt annak érdekében, hogy Nyíregyházán a legmagasabb színvonalú szolgáltatást tudja nyújtani a fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családok számára.”

A program következő hónapjaiban a Szlovákiában élő szülők, valamint fogyatékossággal élő gyermekekkel foglalkozó egészségügyi szakemberek látogatnak Nyíregyházára, hogy tájékozódjanak a Magyarországon elérhető legújabb terápiás lehetőségekről.

Interreg