Így gyógyít a Csodavár Nyíregyháza

Ukrajnából menekült családok töltötték meg a Rejtett Kincsek Down Egyesület nyíregyházi intézményét, a Csodavár Nyíregyháza Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóházat kedd délelőtt.

Vékony Katalin2022. május 12.
Kategória: 

Ukrajnából menekült családok töltötték meg a Rejtett Kincsek Down Egyesület nyíregyházi intézményét, a Csodavár Nyíregyháza Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóházat kedd délelőtt. Három barátnő, három ukrán édesanya és összesen négy gyermekük szállt vonatra az ukrajnai Dnyipro településen 8 héttel ezelőtt, hogy a háború borzalmai elől elmeneküljenek. Gyönyörű kertesházakban laktak a település egyik nyugodt részén, közel a repülőtérhez. Amikor ezt kezdték el bombázni az oroszok, a család nő tagjai gyermekeikkel a menekülés mellett döntöttek, férjeik azóta is harcolnak egy olyan háborúban, amibe akaratukon kívül kerültek. Az édesanyákat és gyermekeiket a máriapócsi Hungaricum Panzióban szállásolta el a Katasztrófavédelem, addig maradnak ott, ameddig tart a szörnyűség. Ha véget ér a háború, ha lesz hová és lesz kihez hazamenniük, visszatérnek Ukrajnába. Addig azonban Máriapócson húzzák meg magukat és igyekeznek mindent megtenni, hogy a gyermekeik lelki békéjét visszaállítsák és elfeledtessék velük a menekülés pillanatait.

Ők és még egy ukrajnai menekült család gyermekei először jártak a Csodavárban, amiről az intézmény munkatársai régóta tudják, hogy egy igazi csoda hely, de ez május 10-én mindenki számára bebizonyosodott. Az egyik menekült kisfiú hosszú hetek óta először szakadt el az édesanyjától és először mosolygott rá idegenekre. Egészen elképesztő volt az átalakulását látni, ahogyan belépett a Csodavár ajtaján sírva, édesanyját ölelve és ahogyan fokozatosan oldódott fel a mesés játszóházi környezetben, a mosolygó arcok között. Az Ukrajnából menekült családokat Oroszné Obbágy Rita, a Nyíregyházi Egyházmegye Cigánypasztronációs Referense támogatja. Ő a Máriapócsi Tanoda vezetője is, segítőjével azért dolgoznak minden délelőtt, hogy a menekült gyerekeknek tartalommal töltsék meg a napjait, még akkor is, ha csak egy kis színezésről, rajzolásról, közös játékról van szó. Erre volt alkalmuk a Csodavárban is, ahol két órát töltöttek el a gyerekek, biztonságban, szeretetben, modern játszóházi környezetben.