Kassai családok a nyíregyházi Csodavárban

Innovatív fejlesztési lehetőségekkel ismerkedhettek meg a kassai családok.

Vékony Katalin2020. február 18.
Kategória: 

CSodavárFogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülők és gyermekeik látogatottak el Kassáról a nyíregyházi Csodavár Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóházba, ahol innovatív fejlesztési lehetőségekkel ismerkedhettek meg a Rejtett Kincsek Down Egyesület és a szlovák Centrum Liberta egészségközpont által szervezett „Koragyermekkori intervenció a határ két oldalán” című program keretében.

Az egy éven át tartó időszaknak csak egyik eleme volt a hétvégi szülői fórum, ahol többek között a szenzoros tornával, az ország első inkluzív játszóházával, valamint a Csodavár-modellel ismerkedhettek meg a Szlovákiából érkezett családok. Emellett a magyar és szlovák oldalról az egészségügy, oktatás, valamint szociális területen dolgozó szakemberek is ellátogattak a projekt során a programban résztvevő szervezetekhez, hogy betekintsenek a náluk folyó munkába, az egy éves periódus alatt pedig gyógypedagógus szakemberek Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4 periféria területén végeztek szűrést a 0-6 éves korosztály számára, és tartottak tanácsadást rendszeresen.

Magyarországon és Szlovákiában is egyre több kisgyereknek lenne szüksége korai fejlesztésre, erre azonban nem mindenkinek van lehetősége. Ezen segít a Rejtett Kincsen Down Egyesület, valamint a Centrum Liberta egészségügyi és gyógypedagógus szakemberei által megálmodott terv, melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogat.

Interreg