Lábbal rajzolnak és sütőkesztyűben fűznek gyöngyöt a gyerekek Budapesten és Nyíregyházán

A játékos szemléletformáló foglalkozásoknak köszönhetően közelebb kerülnek egymáshoz a tipikusan fejlődő és a sajátos nevelési igényű gyerekek, megismerik, elfogadják és segítik egymást.

Vékony Katalin2023. május 11.
Kategória: 

Fél évvel ezelőtt indított Szemléletformáló foglalkozásokat a nyíregyházi Rejtett Kincsek Down Egyesület Budapesten és Nyíregyházán óvodások és kisiskolások számára a gyerekek empátiájának és szociális érzékenységének fejlesztése céljából. A Csodavár Budapest és Csodavár Nyíregyháza inkluzív fejlesztő központokban a tipikus fejlődésű gyerekek a játékos foglalkozásokon személyesen élhetik át, milyen kihívásokkal néznek szembe nap mint nap fogyatékkal élő társaik: vakvezető bottal tájékozódnak, csak a tapintásukra hagyatkozva összeillő kockákat keresnek, lábbal rajzolnak vagy éppen sütőkesztyűben fűznek gyöngyöt.

A foglalkozásokra óriási az igény, az intézmények eddig 22 csoportot láttak vendégül, több mint 500 gyermek és az őket kísérő pedagógusok vettek részt a „Ha átéled – megérted” - Szemléletformáló foglalkozások című projektben, melynek támogatója a Belügyminisztérium.

A játékos szemléletformáló foglalkozásoknak köszönhetően közelebb kerülnek egymáshoz a tipikusan fejlődő és a sajátos nevelési igényű gyerekek, megismerik, elfogadják és segítik egymást. A Rejtett Kincsek Down Egyesület hisz abban, hogy a ma gyermekei a holnap felnőttjeiként egy elfogadóbb társadalmat tudnak építeni, ennek azonban az a feltétele, hogy időben és megfelelő módon tapasztalják meg az inklúzió jelentőségét.