Mindenkit vár a budapesti Csodavár

A családok részére formális és informális eseményeken keresztül adunk információkat a gyermekneveléssel kapcsolatban.

Vékony Katalin2019. október 17.
Kategória: 

2019. szeptembertől 10 hónapon át szervez a Rejtett Kincsek Down Egyesület a budapesti Csodavárban programsorozatot. A szervező CsodaCsaládi kreatív délutánokat rendez öt alkalommal, valamint Szakmaközi teadélutánt, a gyermekeket segítő szervezetek összefogásával szintén öt alkalommal, emellett ingyenes, játszóházi élményekkel egybekötött érzékenyítő foglalkozásokat összesen ötször a közeli iskolák és óvodák gyermekcsoportjai számára. Karácsony és gyermeknap alkalmával nagyszabású, inklúzív családi napon tölthetnek el együtt minőségi időt a fogyatékosságban érintett és nem érintett családok egyaránt - a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásának köszönhetően.

A Rejtett Kincsek Down Egyesület 2018-ban nyitotta meg a Csodavár Budapest Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóházát, amely új perspektívát nyújt a fogyatékossággal élő gyereket nevelő családoknak és olyan lehetőségeket nyit meg előttük, amelyekre a legnagyobb szükségük van. A Rejtett Kincsek Down Egyesület azt vallja, hogy a szakmailag erős lábakon álló, inkluzív családgondozói rendszerbe ágyazott korai fejlesztés és koragyermekkori intervenció segít a fogyatékossággal élő gyereket nevelő családoknak a kezdeti trauma feldolgozásában, és saját életútjuk kompetens, megnyugtató rendezésében. A Csodavár közegében természetes a különböző képességekkel rendelkező gyermekek együtt nevelkedése, ami megalapozza a későbbi inkluzív nevelés igényét a tipikus fejlődésű gyermekek szüleinek körében is.

A 2020 júniusáig megvalósuló programsorozat során az egyesület ágazatközi szakmai programokat szervez, a családok részére formális és informális eseményeken keresztül ad információkat a gyermekneveléssel kapcsolatban, és segítséget nyújt saját kompetenciáik felismeréséhez, fejlesztéséhez.

EMMI NFSZKA programsorozat eseményei:

2019. október 12 - Kreatív műhely gyerekeknek: Fejlesztjük a zenei készségeket

2019. november 02. 14:00 - Kreatív műhely gyerekeknek: Fejlesztjük a zenei készségeket

2019. november 04. 13:00 - Szakmaközi együttműködés: kapcsolatfelvétel, és a lehetséges kapcsolódási pontok

2019. november 14. 9:00 - Szakmaközi együttműködés - Jó gyakorlatok átadása egyetemi hallgatóknak

2019. november 22. 15:00 - Kreatív műhely gyerekeknek - Fejlesztjük az együttműködést: kalandos utazás a Csodavár tengeralattjárójában

2019. november 23. 10:00 - Szakmaközi együttműködés - Szakmaközi együttműködés többségi óvodapedagógusokkal 1.

2019. december 7. 14:00 - Kreatív műhely gyerekeknek Fejlesztjük a zenei készségeket: Mikulás ünnepe

2019. december 14. - Szakmaközi együttműködés - Szakmaközi együttműködés többségi óvodapedagógusokkal 2.

2019. december 20. 15:00 - CsodaCsaládi Karácsony

2020. január 27. - Érzékenyítő foglalkozás két óvodás csoportnak a Csodavárban

2020. február 21. - Szakmaközi együttműködés - Budapest XVIII. Kerületi SOFI munkaközössége

2020. február 22. - CsodaCsaládi farsang a budapesti Csodavárban

2020. szeptember 19. - CsodaCsaládi Gyermeknap a budapesti Csodavárban

2020. október 1. - Szakmaközi együttműködés - Jógyakorlat csere program

A rendezvénysorozat támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Nemzeti Fogyatékosságügyi és Szociálpolitikai Központ.