Nélkülözhetetlen fejlesztések és sikeres szülő klubok a Csodavárakban

A gyógypedagógiai fejlesztésekre a Csodavár Nyíregyháza Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóházban került sor.

Vékony Katalin2023. január 10.
Kategória: 

Lezárult a nyíregyházi Rejtett Kincsek Down Egyesület „Extra felzárkóztató és szociális készség fejlesztés, valamint családi támogató programok biztosítása a poszt-COVID tünetegyüttes kezelésére a fogyatékossággal élő gyermekeket nevelő családok részére” című projektje, melynek keretében 2022-ben 275 alkalommal tartottak a szakemberek gyógypedagógiai fejlesztéseket, valamint 24 alkalommal rendeztek szülő klubokat azért, hogy a pandémia által különösen érintett eltérő fejlődésmenetű gyermekeket nevelő családoknak segítsenek.

Az extra fejlesztési alkalmak hozzájárultak a gyerekek felzárkózásához, szociális készségeik fejlesztéséhez, elmaradásaik csökkentéséhez. A kislétszámú tematikus szülő klubokat pedig azért szervezte az egyesület, hogy a fogyatékossággal élő gyermeket nevelők számára pszichológus és gyógypedagógus szakemberek adhassanak ingyenesen támogatást és közösség építő lehetőségeket a poszt-COVID tünetegyüttes feldolgozására.

A gyógypedagógiai fejlesztésekre a Csodavár Nyíregyháza Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóházban került sor, ahol emellett 12 szülő klubot is tartottak a szakemberek a szülők tájékoztatása és a családok mentális egészségének megőrzése érdekében. Ugyancsak 12 alkalommal tartottak tematikus szülő klubokat a Csodavár Budapest Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóházban 2022 január 1-2022 december 31. között. A programsorozatot a Miniszterelnökség és a Családbarát Magyarország támogatta.