Szemléletformáló foglalkozások a fogyatékkal élők elfogadásáért Nyíregyházán és Budapesten

A Rejtett Kincsek Down Egyesület hisz abban, hogy a ma gyermekei a holnap felnőttjeiként egy elfogadóbb társadalmat tudnak építeni,

Vékony Katalin2023. augusztus 31.
Kategória: 

Az idén 25 éves Rejtett Kincsek Down Egyesület megalapítása óta azon dolgozik, hogy jobbá tegye a fogyatékkal élők mindennapjait. Olyan egyedi, új modelleket hozott létre az elmúlt 25 évben, amelyeket azóta több országban is alkalmaznak. Az egyesület egyik évek óta bevált módszere a szemléletformálás is, melyet a tipikus fejlődésű kisgyermekek számára fejlesztett ki azzal a céllal, hogy érzékenyítse és befogadóbbá tegye őket fogyatékkal élő társaik iránt.

A Csodavár Nyíregyháza és a Csodavár Budapest inkluzív fejlesztő központokban a tipikus fejlődésű gyerekek a játékos foglalkozásokon személyesen élhetik át, milyen kihívásokkal néznek szembe nap mint nap fogyatékkal élő társaik: vakvezető bottal tájékozódnak, csak a tapintásukra hagyatkozva összeillő kockákat keresnek, lábbal rajzolnak vagy éppen sütőkesztyűben fűznek gyöngyöt. A játékos szemléletformáló foglalkozásoknak köszönhetően közelebb kerülnek egymáshoz a tipikusan fejlődő és a sajátos nevelési igényű gyerekek, megismerik, elfogadják és segítik egymást.

A Rejtett Kincsek Down Egyesület a Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott „Szemléletformáló foglalkozások Nyíregyházán és Budapesten” című pályázatának keretében helyszínenként 40 óvodás és kisiskolás csoportot lát vendégül. A gyerekek a szemléletformáló foglalkozások után már azonnal hasznosíthatják is azt a tudást, amire szert tettek, mert a programot követően az inkluzív központok játszóházában kapcsolódnak ki fogyatékkal élő társaikkal akár épp egy időben.

A Rejtett Kincsek Down Egyesület hisz abban, hogy a ma gyermekei a holnap felnőttjeiként egy elfogadóbb társadalmat tudnak építeni, ennek azonban az a feltétele, hogy időben és megfelelő módon tapasztalják meg az inklúzió jelentőségét. 


MagyarországMagyarország