Tanácsadó Napok Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hátrányos térségeiben

Tanácsadó Napokon a szakemberek a beszéd- és mozgásfejlődési problémákat vizsgálják a 0-6 éves korcsoportú gyerekek körében.

Vékony Katalin2019. december 18.
Kategória: 

Egyre több kisgyermeknek lenne szüksége korai fejlesztésre Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, erre azonban nem mindenkinek van esélye. A Rejtett Kincsek Down Egyesület szeretne erre lehetőséget biztosítani akár a szellemi, akár a fizikai fejlődési problémával született gyermekeknek, mindazoknak, akik hátrányos térségekben élnek, elszakítva a modern technológia vívmányaitól és a megfelelő információtól. 

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében az egyesület 10 különböző hátrányos helyzetű településen (pl. Hodász, Kántorjánosi, Jármi) olyan 0-6 éves korosztályú gyermekek, valamint a gyermekek szülei és pedagógusai számára tart Tanácsadó Napot, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy a Rejtett Kincsek Down Egyesület fenntartásában lévő nyíregyházi Csodavár Inkluzív Fejlesztő Központ- és Játszóházba ellátogassanak és részt vegyenek a fejlesztéseken, foglalkozásokon.  

Az intézmény két gyógypedagógusa összesen 50 gyermek szűrését tűzte ki célul a projekt keretében. A Tanácsadó Napokon a szakemberek a beszéd- és mozgásfejlődési problémákat vizsgálják a 0-6 éves korcsoportú gyerekek körében, bölcsődékbe, óvodákba, egészségügyi intézményekbe látogatva. A vizsgálatok során lehetőséget nyújtanak mind a pedagógusok, mind a szülők számára, hogy feltehessék kérdéseiket a gyógypedagógusok számára, akik professzionális segítséget nyújtanak az érintettek számára. A Tanácsadó Napokra olyan innovatív fejlesztő eszközökkel és módszerek bemutatásával érkeznek a Csodavár szakemberei, melyek használata és elsajátítása hozzájárul ahhoz, hogy a problémával küzdő gyermekek felzárkózzanak ép társaikhoz és esélyük legyen egy tartalmasabb életre a megye hátrányos helyzetű térségeiben is.

Interreg