Több mint száz felmért gyermek a megye hátrányos térségében

A projekt kezdetén 50 fő gyermek szűrését tűztük ki célul, nagy örömünkre szolgál, hogy ezt a számot sikerült megdupláznunk.

Vékony Katalin2020. február 20.
Kategória: 

Több mint száz gyermek szűrését végezték el a nyíregyházi Rejtett Kincsek Down Egyesület megbízásából a Csodavár Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóház munkatársai Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hátrányos térségeiben az elmúlt hónapok során.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében az egyesület 5 különböző hátrányos helyzetű településen, Kántorjánosiban, Hodászban, Vaján, Paposon és Jármiban olyan 0-6 éves korú gyermekeket és szüleiket kereste fel, akiknek nincs lehetőségük a nyíregyházi intézménybe látogatni és ott különböző fejlesztéseken és foglalkozásokon részt venni. A gyerekek, szüleik, bölcsődei kisgyermeknevelők és óvodapedagógusok részvételével megvalósult Tanácsadó Napokon több mint 100 fő gyermek és hozzátartozójuk vett részt a 2019. március 1-2020. február 29. között megvalósuló „Koragyermekkori intervenció a határ két oldalán” című projekt keretében.

A projekt kezdetén 50 fő gyermek szűrését tűztük ki célul, nagy örömünkre szolgál, hogy ezt a számot sikerült megdupláznunk. Mi úgy látjuk, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is megnőtt azoknak a kisgyermekeknek a száma, akiknek korai fejlesztésre lenne szükségük, legyen szó akár mentális, akár fizikai problémákról. Azoknak, akik a hátrányos helyzetű térségekben élnek, szinte egyáltalán nincs lehetőségük szakemberekkel találkozni, mert sajnos van, hogy maga a szülő sincs tisztában azzal, hogy a gyermeke fejlesztésre szorul. A megfelelő információ hiányában egyre több gyermek marad le a kortársaitól, főleg a hátrányos térségekben. Mi ezen a helyzeten próbáltunk meg változtatni a Tanácsadó Napok felállításával – mondta el Kisari Károly, a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke.

A nyíregyházi szakemberekből álló csapat több mint 100 kisgyermeket szólított meg és mért fel olyan innovatív fejlesztő eszközökkel és módszerek bemutatásával, melyek használata és elsajátítása hozzájárul ahhoz, hogy a problémával küzdő gyermekek felzárkózzanak ép társaikhoz és esélyük legyen egy tartalmasabb életre a megye hátrányos helyzetű térségeiben is.

Interreg