Tovább segít a Csodavár az ukrajnai gyerekeknek

Vékony Katalin2022. szeptember 19.

2022 tavaszán a Csodavár Nyíregyháza az elsők között nyitotta meg kapuját az Ukrajnából menekült családok előtt azért, hogy a gyerekek fejlesztéseket vehessenek igénybe, valamint, hogy traumatizált helyzetükön enyhítsen az elfogadó szemlélettel bíró intézmény modern játszóháza.

„Csodavár Nyíregyháza az ukrán menekült gyerekekért” címmel az intézményt fenntartó Rejtett Kincsek Down Egyesület sikeres pályázatot nyújtott be a United Way Magyarországhoz, akik 10 millió forinttal támogatják a szervezet törekvéseit. A 2023 januárjáig tartó program során a Csodavár szakemberei 50 alkalommal végeznek állapotfelmérést a gyerekek körében, melyet követően kezdetét veszi a fejlesztő munka. Összesen 1500 alkalommal nyújtanak a szakképzett munkatársak pedagógiai, gyógypedagógiai fejlesztéseket és neurofeedback terápiát az Ukrajnából menekült gyermekek számára.

Ezek a fejlesztési módszerek kiválóan hozzájárulnak ahhoz, hogy az Ukrajnából menekült gyerekek eddigi lemaradása csökkenjen, fejlődésük továbbra is biztosított legyen. A szakszerű segítségnyújtással a Rejtett Kincsek Down Egyesület azt éri el, hogy a menekült gyermekek és a családok mentális egészsége nem romlik tovább a megváltozott élethelyzetben. Közreműködésük eredményeképpen a fejlesztésre szoruló gyerekeknek nem marad ki hosszú időszak, ami később akár behozhatatlan hátrányokhoz vezethetne.

A fejlesztések mellett 10 alkalommal tanácsadó, ismerkedő családi programot is rendeznek a Csodavárban, ahol a tipikus fejlődésmenetű gyermekek is egyfajta pszichés kezelésben részesülnek. Az egyesület által létrehozott játszóházi környezet feltölti őket, örömöt szerez nekik és szüleiknek is.

A Rejtett Kincsek Down Egyesület célja, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ideiglenesen vagy véglegesen letelepedett Ukrajnából érkező családok részére a lehető legszélesebb körben tudjon segítséget nyújtani, emellett elősegítse a beilleszkedésüket is.