Ukrajnából menekült gyerekeknek segített a Csodavár

Vékony Katalin2022. szeptember 07.

A nyíregyházi Rejtett Kincsek Down Egyesület az elsők között volt, akik megnyitották intézményeiket az Ukrajnából menekültek előtt 2022 tavaszán. A Csodavár Nyíregyházában az Ukrajnában zajló háború elől menekült családok gyermekei egész nyáron ingyenesen vehettek részt fejlesztéseken és játszóházi foglalkozásokon, ahol képzett gyógypedagógus szakemberek gondoskodtak a testi és lelki fejlődésükről.

A Kárpátok Alapítvány támogatásával megvalósult „Csodavár a menekültekért” című programban 20 Ukrajnából menekült gyermek vett részt, akik az őket kísérő szülőkkel és nevelőkkel együtt kapcsolódhattak ki a nyíregyházi intézmény programjain. A fejlesztésre szoruló kárpátaljai és ukrajnai gyermekek állapotfelmérésüket követően szakmai segítséget kaptak, hogy csökkenjen a fejlődésükben bekövetkezett lemaradásuk, melyet a háború kitörése okozott. A szakszerű segítségnyújtásnak köszönhetően elérte az egyesület, hogy a gyermekek és a családok mentális egészsége nem romlott tovább a megváltozott élethelyzetükben. Azok a tipikus fejlődésű gyerekek, akiknek nem volt szükségük egyéni gyógypedagógia fejlesztésre, a Csodavár játszóházában kapcsolódhattak ki, ahol a vidám pillanatok mellett finomságok is várták őket kísérőikkel együtt.

A Rejtett Kincsek Down Egyesület szeretné a programot folytatni mindaddig, amíg csak szükség van rá. A szervezet jó szívvel fogadja és látja el továbbra is az Ukrajnából menekült gyerekeket a Csodavárban, hogy biztosítsa számukra mindazt a szakmai segítséget, melynek hiánya behozhatatlan hátrányokhoz vezetne az életükben.