BEFEJEZŐDÖTT A DOWN-SZINDRÓMÁVAL ÉLŐ EMBEREK EGÉSZSÉGÉT SZOLGÁLÓ HEALTHY DS ELNEVEZÉSŰ EURÓPAI PROJEKT

dora2017. augusztus 21.

A HEALTHY DS projekt során az egészséges életmóddal kapcsolatos sikeres módszertan került kidolgozásra Down szindrómával élő személyek, családjaik és szakemberek számára

A Down Egyesület is részt vett a HEALTHY DS elnevezésű európai projektben (www.healthyds.eu), melynek révén kifejezetten Down szindrómával élő személyek, családjaik és szakemberek számára készült életminőség-fejlesztő oktatóprogram az egészséges életmód népszerűsítésére és a személyes autonómia támogatására.

A projekt az ASINDOWN FOUNDATION Valencia (Spanyolország) főszervezésével és további, Down szindrómával élő emberek támogatására elkötelezett szervezetek részvételével valósult meg, mint a DRUŠTVO DOWNOV SINDROM SLOVENIJA, DDSS (Szlovénia), az ASSOCIAÇÃO PORTUGUESA DE PORTADORES DE TRISSOMIA 21, APPT21 (Portugália), valamint az ASOCIATIA LANGDON DOWN OLTENIA CENTRUL EDUCATIONAL TEODORA, ALDO-CET (Románia). A FUNDACIÓN LLUIS ALCANYIS of University of Valencia (Spanyolország) táplálkozási és testnevelési szakértőként, a TECHNOLOGICAL INSTITUTE IAT (Németország) pedig a fogyatékkal élő személyekre adaptált ICT eszközök fejlesztésének szakértőjeként működött közre.

A 2015 szeptembertől 2017 augusztusig lebonyolított projekt során oktatási anyagokat és az oktatási módszertan alkalmazására szolgáló online felületet hoztak létre. A projekt elemeinek validálásában, az első közvetlen hatástanulmányban partnerországonként mintegy 40 Down szindrómával élő személy, családjaik és szakemberek vettek részt.

A projekt befejezését követően az említett oktatási módszertan és az alkalmazására szolgáló online felület a Down-szindrómával élő személyek életminőségének fejlesztésében érdekelt minden érintett számára elérhető lesz.

A projekt eredményeinek felhasználási lehetőségeivel kapcsolatban érdeklődők számára ajánljuk a Down Egyesülettel történő kapcsolatfelvételt (info [kukac] downegyesulet.hu).

A HEALTHY DS projektet az Európai Unió ERASMUS+ Program támogatta.