Fő az egészség!

dora2016. november 09.


A HealthyDS nevű, nemzetközi oktatóprogram a Down-szindrómával élő fiatal felnőttek számára készült. Célja az egészséges és tudatos étkezési, életvezetési szokások kialakítása. Hazánkban a HealthyDS kísérleti program bevezetője és képviselője a Down Egyesület.

A HealthyDS program a Down-szindrómával élők, családjaik és a szakmabeliek kompetenciáinak javításával segíti hozzá az érintetteket az egészséges életmód és a jobb életminőség kialakításához. A 2015 szeptemberében indult programnak köszönhetően a tréning anyagai magyarul, online is elérhetőek a résztvevők számára.

A kísérleti program anyagait a spanyol területen működő, Fundación Asindown nevű partnerszervezet bocsátotta rendelkezésünkre. Az oktatócsomag anyagának lefordítása és a metodika kidolgozása után a Down-szindrómával élő fiatal felnőttek és családtagjaik, illetve szakemberek hallgattak előadásokat az életminőséget javító, elhízást megelőző módszerekről. A helyes, egészséges táplálkozás irányelveit színes, gyakorlati feladatokkal és látványos szemléltetőeszközök segítségével sajátította el közel 4o érintett. A többnapos tréninget termelőipiac-látogatás, egészséges kóstolók és szezonális étkezések színesítették.

A kapcsolódó szakmai intézetek, az University of Valencia (Spanyolország) és az  Institut Arbeit und Technik (Németország) széles körű nemzetközi gyakorlattal rendelkeznek a fogyatékkal élő csoportok számára fejlesztett életmódprogramok területén. A konzorcium munkájában a Down Egyesület mellett részt vettek az alábbi szervezetek: DRUŠTVO DOWNOV SINDROM SLOVENIJA (Szlovénia), ASSOCIAÇÃO PORTUGUESA DE PORTADORES DE TRISSOMIA 21(Portugália),  ASOCIATIA LANGDON DOWN OLTENIA CENTRUL EDUCATIONAL TEODORA (Románia).

A budapesti élmény előadásokról képek ITT találhatóak!