Kicsengettek a Mindenkinek Becsengettek programzárón Nyíregyházán

dora2017. május 24.

Mindenkinek Becsengettek! 2017-ben ismét Nyíregyházán is megrendezésre került

A Down Egyesület 2016/2017-es tanévben ismét útjára indította a 2009-ben életre hívott Mindenkinek Becsengettek! programját. A projekt az elmúlt 8 évben több, mint 200 fogyatékkal élő gyermeket integrált többségi iskolákba, óvodákba, ért el több 10.000 gyermeket és felnőttet, ezzel is elősegítve és meghonosítva a fogyatékkal élők elfogadását, valamint az integrált együttnevelést hazánkban. Az inkluzív nevelési program az Európai Befektetés Bank (Luxemburg) által kiírt társadalmi innovációs versenyen 2. helyezést ért el Madridban.

Az idei évben egy nemzetközi partnerségnek köszönhetően a Down Egyesület az eddig megtapasztalt és elért tudását, eredményeit román és szlovák partnerek felé közvetítve, együttműködve a két partner országban is elkezdődődött a Mindenkinek Becsengettek program 2017 februárjában.

Az eddig elért eredmények sikeressége arra sarkallta a Down Egyesületet, hogy holisztikusabb szemléletben indítsa el a projektet, így a koragyermekkori intervenció folyamatával is kiegészítik a programot. A korai fejlesztés területén, a Down Egyesület fenntartásában, 2011-ben megnyitott Csodavár Korai Fejlesztő Centrum is remek példa erre a kezdeményezésre, hiszen az inklúzióban gondolkodás szerves részét képezi, a, már korai életkorban elkezdett együttnevelés, fejlesztés.

A csatlakozó többségi intézmények révén több száz kisgyermek kipróbálhatja és átélheti, így élményeket szerezve azzal Nyíregyházán, hogy fogyatékkal élő társat fogadnak osztályukba, és együtt tanulnak 10 héten keresztül, pedagógusok és gyógypedagógusok összefogásával.

6 nyíregyházi intézmény 10 osztálya/csoportja több,mint 260 gyerek bevonásával, 10 SNI gyerek befogadásával több 100 közvetlenül érintett szülő, család és pedagógus elfogadását tehette lehetővé.

A közel 3 hónapos program eredményeként a Down Egyesület szervezésében a részt vevő osztályok egy közös záró gálán mutatták be tehetségüket 2017. május 23-án a Váci Mihály Kulturális Központban, valamint egy rendkívüli flashmob bemutatására vállalkoztak Nyíregyháza városában.


Köszönjük a részt vevő intézményeknek:

  1. A Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézményének  3.b. osztálya
  2. A Kodály Zoltán Általános Iskola 1.a. osztálya
  3. A Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézményének  1.a . osztálya
  4. A Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézményének  2.b . osztálya
  5. A Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium 4.b. osztálya
  6. Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Micimackó csoportja
  7. A Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola 4.b. osztálya
  8. A Kodály Zoltán Általános 2.a. osztálya
  9. A Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola 3.b. osztálya
  10. A Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és AMI 2.c. osztálya

Valamint köszönjük a részt vevő, az SNI gyerekeket kísérő gyógypedagógusok munkáját és elhivatottságát is:

Révészné Rózsás Tímea, Nagyváti Réka, Varga Katalin, Szedlárné Judit, Bakosi Anita, Pelach Erika, Ákliné Rószahegyi Erzsébet, Tóth Erzsébet valamint külön köszönet a Göllesz Viktor Speciális Szakiskola, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménynek az együttműködést!