A nagyok és a kicsik

dora2015. június 02.
Kategória: 
Címkék: 

Létezik egy nagy-nagy multi Budapesten, a Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft., és egy kicsi civil szervezet Nyíregyházáról, a Down Egyesület. Nos, ők egyszer találkoztak, megismerték egymást, és kapcsolatuk immáron két éve tart.

Szépen, kiegyensúlyozottan haladnak egymás felé.  A társadalmi felelősségvállalás fontos tényező a Morgan Stanley-nél, a társadalmi attitűdformálás pedig az alap a Down Egyesületnél. Vannak közös gondolataik, akkor miért is ne dolgoznának együtt!

2015. május 30-án a Morgan Stanley Magyarország a Vasúttörténeti Parkba invitálta munkatársait annak érdekében, hogy egy szép napfényes, nyári hangulatú egész napos, színes programokkal teli rendezvény keretei között hivatalosan is megnyissa júniusi önkéntes hónapját. Ez alatt a négy hét alatt a munkatársak önkéntes programokon vesznek részt, mellyel a leginkább rászorulóknak fognak segíteni: lesz speciális óvoda és iskola, ahol a betegfolyosót fogják kifesteni, oda vidám, mesehangulatot becsempészni. Lesz speciális iskola, ahol a játszóteret színesítik új bokrok ültetésével. Lesz intézmény, melynek kertjét segítenek rendbe rakni, és lesz olyan is, ahol a sok-sok ablakot fogják megtisztítani közösen. Az említett példák sora nem teljes, vállalt feladatkörük jóval bővebb.

Erre az említett derűs hangulatú szombati napra kapott meghívást a Down Egyesület is. Három programunkat mutathatta be, s azokra invitálhattuk a Morgan Stanley lelkes csapatát.

Közösen festhettek Down-szindrómás gyerekek, többségi gyerekek és felnőttek. Tevékenységüket kortárs festőművészek segítették, Szunyoghy Viktória és Debreczeny Zoltán személyében. Ez egy hétéves programja az egyesületnek, mely a „Művészet integrál” nevet viseli.

A művészeten túl az integrációra kiválóan alkalmas a játék eszköztára is. Bemutathattuk a „0321 Kihívás – Játék előítéletek nélkül” névre hallgató, mentális akadálymentesítő társasunkat. Általa finoman érzékeltető, miféle nehézségekkel kell az értelmi lemaradással élő embereknek nap, nap után szembenézniük. Ám kellő türelemmel és odafigyeléssel ők is képesek a velük szemben támasztott elvárásoknak megfelelni, azaz, tudnak írni, olvasni, számolni, memóriájuk kiváló, kézügyességük sem utolsó, és beszédük is megérthető, ha mi arra teszünk kellő erőfeszítést.

A Down Egyesület programjának sorát a zene zárta. Egy dalra táncoltunk együtt fent a színpadon és az előtt, egy vidám koreográfia betanulása után. A dalt az Alma együttes komponálta a „Mindenkinek becsengettek!” oktatási integrációs programunkra. Ekkor mindenki megmutathatta, mekkora a szíve.

Felejthetetlen nap volt! Kell, hogy legyen folytatása! Bízzunk abban, hogy mindannyian hasonló pozitív érzéssel a szívünkben mentünk haza, és a jövőben is emlékezni fogunk egymásra, az együtt töltött napra, és a programokra.

Azt kívánom, a jövőben merjünk egymástól segítséget kérni, mert mindannyian másban vagyunk jók, de együtt a legerősebbek!

Képekért katt IDE!