Folytatódik a gyerekek szűrése a hátrányos térségben

A projekt kiváló lehetőséget teremt arra, hogy azok a gyerekek is eljuthassanak a szakemberekhez, akik hátrányos helyzetük miatt nem tudnak ellátogatni a Csodavárba.

Vékony Katalin2020. január 07.
Kategória: 

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program „Koragyermekkori intervenció a határ két oldalán” című projektjének keretében a nyíregyházi Rejtett Kincsek Down Egyesület Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hátrányos helyzetű településeire látogat, hogy a 0-6 éves korú gyermekek és szüleik számára Tanácsadó Napokat tartson. A Tanácsadó Napokon a gyerekek, szülők, pedagógusok feltehetik kérdéseiket a nyíregyházi egyesület fenntartásában lévő Csodavár Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóház szakembereinek, akik a gyerekek vizsgálatát is elvégzik a helyszínen.

A projekt kiváló lehetőséget teremt arra, hogy azok a gyerekek is eljuthassanak a szakemberekhez, akik hátrányos helyzetük (anyagi korlátok, információhiány, stb.) miatt nem tudnak ellátogatni a nyíregyházi egyesület intézményébe. A Tanácsadó Napokat tartó gyógypedagógusok célja, hogy olyan fejlesztési módszereket adjanak át a szülők és pedagógusok számára, melyekkel a gyerekeket sikerül valamennyire felzárkóztatni ép társaikhoz, valamint bevonják őket az ellátórendszerbe, mert Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is egyre több gyermeknek van szüksége korai fejlesztésre.

Az első Tanácsadó Napokat még 2019 nyarán szervezte meg a Rejtett Kincsek Down Egyesület Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hátrányos térségeiben, az egyesület összesen 10 alkalommal biztosít lehetőséget a gyerekek szűrésére a projekt keretében. A munka 2020-ban sem áll meg, januárban és februárban további Tanácsadó Napokra lehet számítani Hodászon, Kántorjánosiban és Mátészalkán.

Interreg