Probléma mentesen hallgattuk meg a ProbléMÁSok előadást

dora2016. november 12.
Kategória: 

Munkácsi Anita, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésznője nem első alkalommal találkozott Down-szindrómával élő fiatalokkal, és családjaikkal, hiszen már két éve a Csodavárban tartja meg férjével, Nagyidai Gergővel közreműködve a Játsszunk színházat! foglalkozásainkat, melyek során Downos fiatalok sajátíthatják el a színészmesterség csínját-bínját.

Anita, megismerve a családokat, és a fiatalokat nem tétlenkedett, hogy azt az érzést és megélést bemutassa a nyíregyházi közönségnek is, hogy nem kell tartani a fogyatékkal élőktől, nem MÁSok ők sem, mint bármelyikünk ezen a bolygón.

Ezért is, és a MÁSság elfogadásának jegyében hívta életre a ProbléMÁSok, azaz reflektorfényben a Down-szindróma elnevezésű előadást, melynek bemutatójára 2016. november 11-én került sor a Móricz Zsigmond Színház Művész Stúdiójában. Ezúton is köszönjük a színház együttműködését!

A 17 óra előtt, a szép számban összegyűlt érdeklődő tömeg tűkön ülve várta a kezdést, nem sejtvén, hogy ebben a másfél órában nevetés, sírás, egyéni, családi történetek kerülnek porondra és hogy milyen magával ragadó, minden érzelemlépcsőn végigfutó bemutatón vehetnek részt.

A színház művészei; Pregitzer Fruzsina, Kosik Anita Kosik, Éry-kovács Zsanna, Dézsi Dharma-Darinka,Tóth Zolka, Gulácsi Tamás, és Nagyidai Gergő adták elő azokat a történeteket, amiket maguk, a megszólított és felkért családok tollából származtak. Megindító előadásban szólaltak meg ezek az igazi, életillatú történetek.

Háziorvos, családterapeuta, Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke, Pázmány Viktória, a Csodavár intézményvezetője és Kondás Teréz és családjaik, valamint a Vécsey Károly Általános Iskola második évfolyamos tanárnői (akik Pepét, egy Down-szindrómával élő fiút tanítják többségi társaival együtt) beszélgettek Anitával nem egyszerű, de mindenki számára érdekes témakörökben. Többek között, a gyász, az elfogadás, anyaság és apaság, a Down-szindrómával együttélés, a mindennapok kerültek górcső alá.

Elmondhatjuk, hogy az előadás minden, közel 100 résztvevője, kicsivel többel ment haza, mint amennyivel elindult! Köszönjük!

Köszönjük Munkácsi Anita, a színművészek, és az együttműködők segítségét!