A COVID-19 járvány hatása a Down-szindrómával élőkre

Az utóbbi időben megjelent tanulmányok azt mutatják, hogy ennél az embercsoportnál nagyobb rizikóval kell számolni a COVID-19 tekintetében.

Vékony Katalin2020. október 29.
Kategória: 

A világ egyik országban sem foglalkoznak stratégiailag külön a Down-szindrómával élők fertőzöttségének megakadályozásával, valamint nincs útmutató a kórházi ellátásukra. Az utóbbi időben megjelent tanulmányok viszont azt mutatják, hogy ennél az embercsoportnál nagyobb rizikóval kell számolni a COVID-19 tekintetében.

A Down-szindrómával élők körében a normál populációt meghaladó arányban jelennek meg olyan betegségek, amelyek emelik a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos megbetegedések kockázatát, ilyenek a légúti betegségek, a túlsúly, valamint a keringési problémák. Továbbá nehezebben, később azonosítják magukon a tünetek megjelenését, így mire a családtagjaik, gondozóik a látható tünetek alapján észlelik a problémát, a betegségük már olyan szakaszba kerül, amely miatt kórházi kezelésben kell részesülniük. A jelenlegi egészségügyi protokollok mellett egyedül kerülnek be az egészségügyi ellátó intézménybe, amely egyrészről megzavarhatja a mentális állapotukat, valamint fennáll a veszélye annak, hogy az ápoló személyzettel nem tudnak megfelelően együttműködni, kommunikálni, ami miatt súlyosabb lefolyása lehet a kezelésüknek.

A számok, amelyeket nemrég a CNN is közzétett azt támasztják alá, hogy a Down-szindrómával élők a COVID-19 járvány során a megbetegedés súlyossága szempontjából jóval érintettebbek, mint a normál populáció.

Felhívjuk a figyelmet!

Felhívjuk a Down-szindrómával élők hozzátartozóinak, pedagógusainak, háziorvosainak, az intézményekben Őket ellátóknak a figyelmét, hogy fokozottabban ügyeljenek a Down-szindrómával élőkre. Kérdezgessék őket gyakrabban arról, hogy érzik magukat, valamint a COVID-19 fertőzésre jellemző tünetekre is többször kérdezzenek rá. Fokozottabban figyeljenek oda a megelőző intézkedések betartására, betartatására. A cél, hogy a Down-szindrómával élők lehetőleg ne kapják el a fertőzést, valamint az, hogy elkerülhető legyen az olyan állapot, amelyben már kórházi kezelésben kell részesülniük.

Felhívjuk a COVID-19 járványban megbetegedett személyeket ápoló egészségügyi dolgozók figyelmét, hogy vegyék figyelembe a Down-szindrómával élők kórházi ellátásának magasabb kockázatát az ellátásuk során. Kérjük Őket, hogy vegyék figyelembe, hogy a saját állapotukról való kommunikációt blokkolja az értelmi képességük, amelyet tovább súlyosbít a megváltozott környezet. Amennyiben lehetséges, az állapotukat körültekintőbben mérjék fel, mivel a verbális kommunikáció alapján megállapítható tüneteiket nem tudják minden esetben megfelelően felmérni.

Felhasznált források:

https://www.t21rs.org/results-from-covid-19-and-down-syndrome-survey/

https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M20-4986?fbclid=IwAR2xokMhkjVxo_c4SW07HhMs29EfSIF4b-51gP_3JaVC3uAskHzMToE_O-Y

https://www.ndss.org/ndss-covid-19-down-syndrome-resource/