Együttműködik a Down Egyesület Hoffmann Rózsával

Célunk, hogy a fogyatékos gyerekek fejlesztése minél korábban megkezdődjön, majd befogadó nevelési intézményeket találjunk nekik.

Együttműködési nyilatkozatot írt alá dr. Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára, Kisari Károly, a nyíregyházi Down Egyesület elnöke és Kerekgyártó Sándor, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője kedden a minisztériumban a sajátos nevelési igényű gyermekek integrált neveléséről.

A Down Egyesület által 2009-ben Nyíregyházáról indított „Mindenkinek becsengettek!” integrált nevelési és oktatási projekt célja lehetőséget biztosítani arra, hogy az ép iskolás és óvodás gyermekek heti rendszerességgel, intézményei körülmények között együtt szocializálódjanak különféle problémákkal élő társaikkal, ez által elősegítve az elfogadásukat. A program lehetőséget ad arra, hogy a rendszer szabta keretek között minél korábban megismerhessék egymást a többségi és a fogyatékossággal élő gyermekek, így természetessé váljon számukra a közös gondolkodás és együttműködés, ami elősegíti, hogy az ép gyermekek ne csak megszokják, de a mindennapok szintjén ismerjék és szeressék sérült társaikat. Távlati cél a jövő társadalmának szemléletformálása.

Dr. Hoffmann Rózsa az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, kiemelt céljuk a gyermekek, fiatalok harmonikus lelki, testi és értelmi fejlődésének, készségei, képességei kibontakoztatásának biztosítása, az integrált nevelés, oktatás bővítése. A kormányzati szándék az, hogy a fogyatékkal élő vagy más tekintetben különleges bánásmódot igénylő gyerekek integrálódjanak a társadalomba. „Évek óta kapcsolatban állunk a Down Egyesülettel, ez a megállapodás pedig újabb lökést ad a civil kezdeményezéshez” – emelte ki az államtitkár asszony.

"Célunk, hogy a fogyatékos gyerekek fejlesztése minél korábban megkezdődjön, majd befogadó nevelési intézményeket találjunk nekik. Szeretnénk, ha két éven belül legalább tíz nagyvárosban működne a program, és ezekben a városokban legalább egy olyan intézmény legyen, amelyik nyitottá válik az enyhe értelmi fogyatékkal élő, Down-szindrómás gyerekek előtt is. Eddigi eredményeink között két ilyen intézményt üdvözölhetünk." - tette hozzá Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke.

Kerékgyártó Sándor, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy szervezetük elkötelezett az oktatási és nevelési igények javításában, így folyamatban lévő fejlesztési céljaik között szerepel, hogy nőjön azon intézmények száma, melyek az integrált oktatást lehetővé teszik.

Az Együttműködési nyilatkozat INNEN letölthető!