Különleges dobókockák

Az alábbi linkeken két-két különleges dobókocka elkészítéséhez szükséges anyagot találunk. Az egyik készlet egy színes, számozott oldalú kockát és egy hasonló tetraédert tartalmaz, a másik készlettel ugyanezeket a mértani testeket fekete-fehérben készíthetjük el. A kinyomtatott hálókat vágjuk körbe, ügyelve arra, hogy a füleket ne vágjuk le. A belső éleket olló (vagy sniccer) fokával, vonalzó mellett karcoljuk meg, hogy a hajtások szebbek legyenek. A füleket ragasztózzuk be és állítsuk össze a testeket.

A kockát és a tetraédert használhatjuk külön és együtt is, attól függően, hogy mit szeretnénk gyakorolni. A tetraédernek az alját kell leolvasni, tehát dobás után a csúcsát megfogva fel kell emelni és megnézni az alulra került számot. Egy idő után a gyerekek megpróbálhatják megnézés nélkül kitalálni, mi van alul. A tetraéder oldalai értelemszerűen egytől négyig vannak számozva, így már akkor játszhatunk vele, amikor a gyerekek még csak az első négy számjegyet ismerik vagy azt tanulják. A kockákkal a számjegyek és mennyiségek párosításán túl a tízes számkörön belüli összeadást is gyakorolhatjuk. Természetesen "lépegetős" társasjátékokhoz és a kockát az itt letölthető dobókockás számláló játékokhoz is használhatjuk.

Az alábbi játékok alapja az, hogy mindnyájan sorra dobunk a tetraéderrel és/vagy a kockával és leolvassuk a számjegyet. (Csak annyit segítsünk, amennyit feltétlen kell, de ne várjuk meg, míg a gyerek azt érzi, hogy nem tudja.) A számjegyhez ezután egy mennyiséget rendelünk, ami történhet úgy, hogy

• azonos magasságú Lego vagy Duplo kockákból mindenki annyit vehet, amennyit dobott. Előre elhatározott számú kör után az győz, aki a kockáiból magasabb tornyot tud építeni. A köröket számolhatjuk úgy is, hogy egy kupacból egy másikba rakunk át érméket, számolókorongokat - ha elfogyik a kiinduló kupac, vége a játéknak. Ezt a feladatot bízzuk arra a gyerekre, akinek a több gyakorlásra van szüksége és számoljuk is vele, hogy hanyadik körnél tartunk.

• mindenki annyi mazsolát, mogyorót, napraforgószemet, almakockát stb. kap, ahányat dobott. Ha mindkét kockával játszunk és még nem az összadást gyakoroljuk, járhat értük különböző finomság. Ne válasszunk cukorkát, csokit, kekszet vagy hasonló, cukros nassot. Ennél a játéknál is eldönthetjük előre, hogy hány kört akarunk játszani.

• az itt letölthető számkártyákból kiválasztunk egy-egy készletet (pl. két játékosnál az autókat és a babákat) és ahhoz párosítjuk a dobott számokat. Először párosíthatjuk a számjegyes kártyákhoz is, aztán térjünk át a mennyiségekre. Mindenki elé legyen kirakva egy készlet: a tetraédernél négyig, a kockánál hatig, összeadás gyakorlásánál kettőtől tízig. A dobott mennyiségeket jelölő kártyákat lefordítjuk. Az győz, aki először le tudja fordítani minden kártyáját. Ha rövidebb játékot akarunk, egy kártyakészletet osszunk szét a játékosok között, véletlenszerűen.

• az itt letölthető (vagy saját készítésű) számlottó táblákon egy-egy számolókorongot rakunk a dobott számokra. (Ha van kisméretű korongunk, még jobb, ha  annyit rakunk, amennyit a szám jelöl). Az győz, aki először tud rakni korongot minden számra.

 

Színes kocka és tetraéder letöltése

Fekete-fehér kocka és tetraéder letöltése