Számolókártyák

A matematikai fogalmak korai megismerését segíthetjük az innen letölthető (1.2 MB pdf), 84 darabos számolókártya készlettel. Az A4-es lapokra nyomtatható, 9x9 cm-es kártyákon szerepelnek

számjegyek 0-tól 10-ig
digitális számjegyek 0-tól 10-ig
dobókocka/dominó pöttyök 1-től 10-ig
Numicon formák 1-től 10-ig
ujjakon mutatott számok 1-től 10-ig
szabályos sorokba rendezett alakok (babák) 1-től 10-ig + egy üres "nulla" lap
szabálytalanul elhelyezkedő alakok (autók) 1-től 10-ig
számjegyekkel ellátott alakok (lepkék) 0-tól 10-ig (a 0 az utolsó A4-es lapra került)

A kártyákat kisebb gyerekek számára érdemes laminálni vagy átlátszó öntapadós tapétával bevonni. Számlálásnál a szabályos alakzatokat használjuk először, a szabálytalanul elszórt figurákat nehezebb megszámolni. Kezdetben csak 3-5 számmal játszunk, nagyobb számokkal csak akkor, ha az ötig számlálás már jól megy. (Olvassuk el a matematika oktatásról szóló fejezet bejegyzéseit.)

Az azonos mennyiségeket ábrázoló kártyákat párosíthatjuk egymással, az azonos kategóriák mennyiségeit sorba rendezhetjük. A két rendezési elvet egyszerre is alkalmazhatjuk:

Könnyű és vidám játék a számlottó, amihez alaplapokat innen tölthetünk le. Játszhatjuk úgy, hogy a játékosoknak kiosztjuk az egyforma alaplapokat, középre pedig lerakjuk az alaplaphoz tartozó kártyákat összekeverve és lefordítva. A játékosok egymás után húznak, megmondják, milyen számjegy szerepel a kártyán vagy megszámolják rajta a mennyiségeket, és megkeresik a kártya helyét az alaplapjukon. Akinek először betelik a lapja, az győz, de játszhatjuk addig is, míg mindenki "győz", vagy amíg a kártyák elfogynak - a gyerekek lelkesedésétől függően.

 

Cipősdobozból készített "postaládán" a számjegyek lehetnek a "címzettek", akiknek kézbesítjük a hozzájuk tartozó képeket:Később a kártyákkal csoportosítós kártyajátékokat (pl. kvartett) is játszhatunk.

Ne használjunk egyszerre túl sok kártyát és mindig tartsuk szem előtt a hibázás nélküli tanulás alapelveit.