Letölthető "aktív kártyák" és játékötletek

Az itt leírt "aktív kártya" játékhoz a lenti linken letölthetünk egy kártyakészletet, amiből tetszés szerint válogathatunk és az egyéni igényeknek megfelelően kiegészíthetjük.


A letölthető oldalon található kártyák egy részéhez olyan feladatok, játékok tartoznak, amelyek nem igényelnek különösebb tervezést:

Logico (1, max. 2 lap)
Lük (1-2 lap)
társasjáték vagy játékkártya (szabadon választott)
kirakó (szabadon választott)
számítógép (pl. 10 perc rajzolóprogram)
munkafüzet (nem iskolai, hanem játékos feladatok, rejtvények)
mese (szabadon választott mese felolvasása)
kívánság (szabadon választott tevékenység)
házi feladat (iskolából, ha kell, részletekben)

A kártyák másik részéhez olyan tevékenységek tartoznak, amelyek több-kevesebb tervezést vagy előkészületet igényelnek. Az ilyen kártyákat csak akkor rakjuk be a zsákba, ha megvan az elképzelésünk, hogy mit fogunk csinálni, ha kihúzzák a gyerekek.

olvasás (a táblára írt szavak kirakása mágneses betűkből; betűfelismerő játék: egyenként húzunk betűket, aki felismeri, mit húzott, megtarthatja; betűk, betűkapcsolatok vagy szavak-képek párosítása: megmutatjuk, minek a párját kérjük, a másik szobából egy kisautóval el kell hozni a kért kártyát, a jó kártyáért egy mazsolát teszünk az autóba)
matematika (számjegyek párosítása adott számú tárggyal, dobókockás számlálók, dobókockás játékok - utóbbiak számkártyák húzásával is működnek)
élővilág (természetről szóló könyv közös nézegetése; növény ültetése, locsolása; cinkegolyó kiakasztása; élő-élettelen, emlős-rovar stb. csoportosítása; időjárás, évszakváltás megfigyelése stb.)
zene (éneklés ritmuskísérettel, tapssal; ritmus visszatapsolása, visszakopogása; aktuális évszakhoz, ünnepekhez illő dalok éneklése; éneklős-mozgásos mondókák; hangszerek hangjának megfigyelése; nem látott eszközök hangjának felismerése stb.)
mozgás ("csináld utánam" jellegű játékok, pl. Simon mondja, tánc, nagymozgásos mondókák, fogócska, egy kör futás a ház körül stb.)
alkotás (festés, rajzolás, gyurmázás, barkácsolás stb. - ha a gyerekek nem különösebben szeretnek csak úgy rajzolgatni, próbáljunk ki új eszközöket vagy legyen ötletünk, hogy mit fogunk készíteni. Az Internet csurig van kreatív ötletekkel.)
írás (vezetett rajzolás, íráselemek, betűk gyakorlása - ehhez nem árt néhány feladatlapot előre összeválogatni vagy beszerezni)
Numicon (sorminta kirakása a pöckökből; számjegyek és lapok párosítása; számegyenes készítése; "házikó építés" válaszott szám bontásának gyakorlására; verseny, ki húz nagyobb lapot a zsákból stb.)
Lego (azonos magasságú elemek használatával mindenki annyi kockát ad a tornyához, amennyit dobott, a legmagasabb torony győz; társasjátékot készítünk, a mezőkre írjuk, hány kockát kaphat, aki rálép; építmények lemásolása; sorminták kirakása stb)
meglepetés (nem feltétlenül tárgyi ajándék, pl. ha ritkán fordul elő, az is meglepetés lehet, hogy együtt kimegyünk a kertbe vagy az utcára és a gyerekek fényképezhetnek vagy az, hogy palacsinta lesz a vacsora - bármi, aminek a gyerekek örülnek és viszonylag ritkán fordul elő vagy már régóta ígérgetjük)
finomság (Nem csoki vagy cukor! Pl. félbevágott almába szúrt tökmagokkal készült süni; friss vagy aszalt gyümölcsökből, magvakból készült, kis adag "majomeledel" stb.)

 

A kártyák innen tölthetőek le.