Ki segít kinek?

A megértési vagy más nehézséggel élő gyerekekre néha úgy tekintünk, mint akik a segítségnyújtásban szükségszerűen csak a fogadó oldalon állhatnak. Kétségtelenül segítségre van szükségük, de nem mindegy, hogy miben és mennyi segítségre. Könnyen lehet, hogy vannak olyan területek, ahol csak a lehetőségre várnak, hogy ők segíthessenek valakinek.

Amikor egy kisgyerek a saját maga ellátásában és a házimunkában "segíteni" kezd, akkor az idézőjelet az indokolja, hogy nekünk ettől egyáltalán nem lesz könnyebb, sőt. Mindenre sokkal jobban kell figyelni és minden sokkal hosszabb ideig tart. Amikor egy sajátos igényű kisgyerek kezd segíteni, a helyzet hasonló, csak esetleg tovább tartanak a tanulási időszakok. A dolog nem is azért fontos, hogy holnaptól nyugodtan kávézhassunk a teraszon, míg a gyerekek ellátják a háztartást (bár ez se lenne rossz ;) ).

Az utasítások teljesítése és az apró feladatok elvégzése maga egy komplex fejlesztés: meg kell érteni és meg kell jegyezni a feladatot majd nagy- és finommozgásos cselekvéseket kell végrehajtani adott keretek között, a világról alkotott tudást aktívan és értelmesen használva. Utóbbi különösen fontos lehet a Down-szindrómás gyerekek fejlődésben, akik nem szívesen foglalkoznak elvont feladatokkal, de ugyanazt a készséget szívesen gyakorolják egy olyan helyzetben, aminek gyakorlati jelentősége van. Sok háztartási feladat (pl. a terítés vagy a főzés) különösen alkalmas a matematikai ismeretek gyakorlására: egy az egyhez megfeleltetésekre, számolásra, mérésre.

Fontos lehet a hasznos munka az önbizalom építése szempontjából is. Annak, aki az átlagnál gyakrabban érezheti, hogy másokra szorul és hogy nem képes arra, amire mások igen, az átlagnál többet jelenthet, ha maga tudja elvégezni azokat a mindennapi dolgokat, amelyekre az önállósága épül és amelyeket mások (esetleg a testvérei is) magától értetődően tesznek meg.

Ha gyakorlatot szerzünk a hibázás nélküli tanulásban és az apró lépésekre bontásban, rá fogunk érezni arra is, hogy mi az, amit a házimunkában már kérhetünk a gyerektől és mennyit kell segíteni neki benne. Elő tudja venni az evőeszközöket? Tud mindenkinek tenni egyet-egyet? Ki tudja tenni a szalvétákat? Rá lehet bízni a tányérokat? Egy asztalterítés is olyan sok apró lépésből áll, hogy már egy kicsi gyerek is részt tud benne venni, és ahogy ügyesedik, úgy vehet át egyre nagyobb részt a feladatokból. Érdemes a dologhoz a lehető leglazábban hozzáállni: semmi baj nem lesz abból, ha kiszóródik egy kis liszt vagy a tojás nem úgy törik, mintha vonalzóval jelölték volna ki. A kilöttyent tej feltörlése külön remek feladat lehet.

Minden gyerek szereti, ha a szülei büszkék rá és megdicsérik. A sajátos nevelési igényű gyerekek is megérdemlik, hogy legyen lehetőségük büszkévé tenni minket.