Eltávolították a harmadik 21-es kromoszómát

A Washington University tudósai eltávolították a fölösleges harmadik 21-es kromoszómát Down-szindrómás emberi sejtekből. A sejteket egy Down-szindrómás ember őssejtjeiből laboratóriumban tenyésztették ki és sikerült belőlük a harmadik 21-es kromoszómát úgy eltávolítani, hogy a sejtek nem sérültek és genetikai állományuk nem rendeződött át.

Az eljárás nem alkalmas a Down-szindróma gyógyítására, de elősegítheti egyes vérképző betegségek kezelését, amelyek Down-szindrómásoknál gyakrabban fordulnak elő. Például a leukémiások a kezelésük részeként kaphatnak a saját őssejtjeikből előállított, de a harmadik 21-es kromoszóma nélküli őssejteket.

A kutatásokban is szerepe lehet annak, hogy ugyanannak az embernek az őssejtje előállítható két vagy három 21-es kromoszómával is. Ezzel megfigyelhetővé válnak a különbségek a pontosan ugyanolyan genetikai információt hordozó, csak a 21-es kromoszómák számában különböző őssejtek között, illetve a belőlük létrejövő más sejtek működése között. Pl. az ilyen idegsejtek megfigyelése segíthet, hogy jobban megértsük a kognitív nehézségek mögötti folyamatokat. Hasonló összehasonlításokkal remélik feltárni az öregedésben megfigyelhető különbségeket vagy a szív szöveteinek fejlődését.


Kép és infó innen.