Kép párosító játékok

A Down-szindrómások korai olvasástanítása, amivel Patricia Oelwein, Sue Buckley vagy  Macquaire egyetem nevéhez kötve találkozhatunk, azon az elven alapszik, hogy a gyerekek a szavakkal párosító játékokat játszanak, így jegyzik meg azok képi formáját. Mielőtt azonban a szavakat párosítani tudnák, először képesnek kell lenniük az egyforma képek felismerésére, illetve arra, hogy a párokat az egymástól csak kicsit különböző képek között is megtalálják. A képpárosítást játszhatjuk akármilyen hagyományos (egyforma képpárokat tartalmazó) memóriakártyával vagy saját kinyomtatott képeinkkel. A párosító játékokat egész kis korban elkezdhetjük és nem csak a képolvasás előkészítésére, hanem a szókincs bővítésére és megszilárdítására is használhatjuk.

A párosítás tanulását kezdhetjük egy vagy két kép közüli választással. Ha egy képtől indulunk, tegyünk a gyerek elé egy képet és egy ugyanolyan nagyságú üres lapot, majd mutassuk meg neki a kép párját és kérjük meg, hogy tegye a hozzá illőre. Ha nem teszi rá, vezessük a kezét és mutassuk meg neki, mire gondoltunk. Dicsérjük meg és ha van még kedve, játsszunk tovább másik képet használva az üres lappal, míg meg nem érti, mit akarunk. Amikor már magától ráteszi a képet a párjára, tehetünk elé két képet, hogy azok között keresse meg a párt. Továbbmehetünk 3-4 képig, vagy ameddig sikerrel és élvezettel párosít. (Előfordulhat, hogy minden új képet úgy kell megtanítani, hogy egy régivel állítjuk párba, mielőtt egy hármas vagy négyes képcsoportba tennénk.) Ha láthatóan nincs kedve az egészhez vagy nem érti, mit akarunk, ne erőltessük a dolgot, pár nap vagy pár hét múlva próbálkozzunk újra. Ha egy képpel indultunk és nem értette meg a játékot, legközelebb megpróbálhatjuk a két kép közüli választást felajánlani, és fordítva: ha két képpel nem jött össze, megpróbálhatjuk eggyel.

Kövessük a hibázás nélküli tanulás elveit: Mindig csak annyit segítsünk neki, hogy sikerüljön a feladatot megoldania, de ne csak akkor lépjünk közbe, amikor már bekövetkezett a kudarc, hanem próbáljunk meg előre annyit segíteni, hogy biztosan sikerüljön és fokozatosan vonuljunk háttérbe. Ha közben bármikor elfárad, vagy megunja, hagyjuk abba, sőt a legjobb egy kicsivel még ez előtt abbahagyni, amikor még élvezi a játékot.

Az egyszerű párosításokat változatosabbá tehetjük lottó játékokkal. Ha nem találunk olyat készen, ami a megfelelő képeket tartalmazza (és abból sem túl sokat), készíthetünk mi magunk is. Ha a képkártyákat is mi készítjük, csak annyit kell tenni, hogy 4 (vagy a gyerek szintjének megfelelő számú) képet egy lapra nyomtatunk ki, amit az egyenként kapott képkártyákkal le kell fedni.

A szókincs bővítésére a párosítás úgy használható, ha további két lépést is beiktatunk, a kiválasztást és a megnevezést.

Kiválasztás: Válasszunk olyan kártyákat, amelyeknek a párosítását a gyerek már jól megtanulta. Tegyünk le elé 2-3 ilyen kártyát és kérjük meg, hogy adja ide / mutassa meg  azt, amelyiknek a nevét mondjuk. Ismét emeljük lassan a képek számát. A kiválasztást érdekesebbé tehetjük, ha a kért kártyát egy postaládának öltöztetett dobozba kell bedobni.

Megnevezés: Először kérjük meg a gyereket, hogy mondja utánunk a képen látható tárgy nevét, majd ismételjük el utána újra, hogy a kiejtése is javulhasson. Vezessük rá, hogy magától kimondja a kép nevét. A DS gyerekek számára általában a megnevezés a legnehezebb: lehet, hogy csak nem mondják ki tisztán a szavakat, de az is lehet, hogy inkább jeleket használnak. A kommunikáció fontosabb, mint a beszéd!

Amikor már általános tartalmú képekkel jól megy a párosítás, az olvasás felé úgy haladhatunk tovább, ha megpróbálunk egymásra jobban hasonlító képeket párosíttatni. A letölthető anyagok között találunk egy kártya készletet, amely ehhez a szakaszhoz jól használható. Először a különbözőbb képekkel játszunk és fokozatosan haladjunk az egyre hasonlóbbak felé. Ha már ezeket a képeket is magabiztosan meg tudja különböztetni, jöhetnek a szimbólumok, ugyanígy haladva az egyre apróbb különbségek felé. Ezeket nem kell megnevezni, csak párosítani. (Ugyanazon a linken egy ilyen kártyakészletet is letölthetünk.)